A po ile ta rybka?
Podczas pobytu nad morzem, gdy już tak solidnie człowiek zgłodnieje, nadchodzi czas na dobry obiad. Soczysty i duży schabowy z ziemniakami to idealna propozycja na każdą okazję. Jest jednak coś, co lepiej pasuje do morskich klimatów. Mowa oczywiście o rybce! Restauracje nadmorskie oferują przeróżne dania rybne – do wyboru, do koloru. Można też „zahaczyć” o lokalny sklep rybny i kupić coś smakowitego, aby po powrocie do domu przyrządzić pyszną ucztę. Specjalnie dla Was odwiedziliśmy sklep w Kątach Rybackich i sprawdziliśmy, jakie świeże rybki i w jakiej cenie można tam kupić. 

 

Przykładowe ryby - cena za kilogram (październik 2021):

  • Dorsz – 25 zł
  • Dorsz filet – 37
  • Flądra tusza – 8 zł
  • Halibut – 40 zł
  • Karaś tusza – 11 zł 
  • Karp – 16 zł
  • Karp tuszka – 32
  • Leszcz tusza – 12 zł 
  • Leszcz – 6 zł 
  • Lin – 22 zł 
  • Łosoś dzwonko – 50 zł
  • Łosoś filet - 55 zł
  • Łosoś jurajski – 40 zł
  • Makrela – 16 zł
  • Miętus filet – 58 zł
  • Okoń tusza – 30 zł 
  • Płaty śledziowe – 14 zł
  • Płotka tusza – 7,50 zł
  • Pstrąg patroszony – 25 zł
  • Sandacz filet – 55 zł
  • Sandacz tusza – 47
  • Sandacz – 35 zł
  • Szczupak dzwonko – 36 zł
  • Szczupak – 22 zł 
  • Śledź tusza – 12 zł
  • Tołpyga ze skórą – 18 zł
  • Tołpyga bez skóry – 19 zł
  • Węgorz duży – 70 zł