A po ile ta rybka?
Podczas pobytu nad morzem, gdy już tak solidnie człowiek zgłodnieje, nadchodzi czas na dobry obiad. Soczysty i duży schabowy z ziemniakami to idealna propozycja na każdą okazję. Jest jednak coś, co lepiej pasuje do morskich klimatów. Mowa oczywiście o rybce! Restauracje nadmorskie oferują przeróżne dania rybne – do wyboru, do koloru. Można też „zahaczyć” o lokalny sklep rybny i kupić coś smakowitego, aby po powrocie do domu przyrządzić pyszną ucztę. Specjalnie dla Was odwiedziliśmy sklep w Kątach Rybackich i sprawdziliśmy, jakie świeże rybki i w jakiej cenie można tam kupić.
Przykładowe ryby - cena za kilogram (październik 2021):
- Dorsz – 25 zł
- Dorsz filet – 37
- Flądra tusza – 8 zł
- Halibut – 40 zł
- Karaś tusza – 11 zł
- Karp – 16 zł
- Karp tuszka – 32
- Leszcz tusza – 12 zł
- Leszcz – 6 zł
- Lin – 22 zł
- Łosoś dzwonko – 50 zł
- Łosoś filet - 55 zł
- Łosoś jurajski – 40 zł
- Makrela – 16 zł
- Miętus filet – 58 zł
- Okoń tusza – 30 zł
- Płaty śledziowe – 14 zł
- Płotka tusza – 7,50 zł
- Pstrąg patroszony – 25 zł
- Sandacz filet – 55 zł
- Sandacz tusza – 47
- Sandacz – 35 zł
- Szczupak dzwonko – 36 zł
- Szczupak – 22 zł
- Śledź tusza – 12 zł
- Tołpyga ze skórą – 18 zł
- Tołpyga bez skóry – 19 zł
- Węgorz duży – 70 zł