Królem Bałtyku jest śledź. Jednakże to nie jedyna ryba zamieszkująca ten akwen. Czy znacie belonę?
Ryba belona. Fot. Wolna Chata u Rybaka w Jantarze
Belona jest drapieżnym gatunkiem morskiej ryby. Najczęściej jest łowiona dla wyjątkowo smacznego mięsa. Charakterystyczny kształt balony z jednej strony przypomina węgorza, z drugiej szczupaka. Ciało jest znacznie wydłużone, ryba ma dwie bardzo długie szczęki z licznymi drobnymi i ostrymi zębami. Długość ciała belony dochodzi nawet do 70-100 centymetrów.
Gatunek ten pływa blisko powierzchni wody, a w czasie ucieczki potrafi wyskakiwać ponad jej powierzchnię. Belony żywią się małymi rybami oraz skorupiakami.
Walory kulinarne
Kto nie lubi ryb z uwagi na ości będzie bardzo zadowolony. Ości tej ryby są koloru niebieskiego, więc bez problemu można je znaleźć i usunąć z mięsa. Wyjątkowy kolor to efekt działania biliwerdyny – związku chemicznego, który występuje w naturze i nadaje ościom barwę od zielonej, poprzez turkusową, a na niebieskiej kończąc.
Natomiast mięso belony jest jasne, delikatne, ma bardzo przyjemny smak i miłą konsystencję. Ryba doskonale nadaje się do wędzenia, ale również do smażenia. Jednak zdaniem ekspertów i smakoszy najlepsza pochodzi z grilla – po pierwsze w takiej postaci jest najzdrowsza, a po drugie zachowuje kruchość.
Belona w Mikoszewie. Fot. Jacek Chmielewski
Idziemy na belonę
Sezon na belonę rozpoczyna się maju i trwa do czerwca-lipca. Połowów dokonuje się w czasie tarła. Warto wspomnieć, że okres godowy u tych ryb (w okolicach Zatoki Gdańskiej) jest późniejszy nawet o dwa-trzy tygodnie w stosunku do wybrzeża województwa zachodniopomorskiego.
Ekwipunek do połowu belon powinien składać się z typowego wędziska spinningowego o długości około 3 m i ciężarze wyrzutu między 25 a 30 gramów. Samo wędzisko nie może być zbyt sztywne – warto użyć kija szczupakowego o miękkiej szczytowej akcji. Kołowrotek powinien mieć około 200 m żyłki o średnicy 0,2-0,25 mm i jest regulowany hamulec. Najlepiej stosować młynki przeznaczone do połowu w wodzie słonej.
Jako przynęta sprawdzi się błystka wahadłowa, ale wydłużona i stosunkowo ciężka, aby można było nią daleko rzucać. Najlepsze są te w kolorze srebrnym, ponieważ przypominają śledzie – naturalne pożywienie balon. Wychodząc na połów warto być ubranym naprawdę ciepło i nosić wodery – zwłaszcza na początku sezonu, w maju.